Symptom

Symptom för kikhosta är bl.a. förkylning

Håll koll på omgivningen

När man smittas av kikhosta så märker man först ingenting för det kan ta upp till två veckor innan man vet att man har drabbats av någon sjukdom. Något som kan vara klokt att vara uppmärksam om är vad som händer i ens omgivning. Många missar det där med att se andra insjuknande som ett symptom. Om man ser att flera barn på förskolan eller att någon i ens familj, i skolan eller på jobbet blir sjuk med kikhosta och man själv strax efter åker på en förkylning med hosta så kan man ju gissa att det rör sig om samma sak. Symptom nummer ett är alltså vad som händer med människor i ens närhet.

Symptom då man smittats

Faktiska symptom då man har smittats av kikhosta påminner en hel den om en helt vanlig förkylning. Man kan få feber, ha ont i halsen och även uppleva ansamlingar av slem i hals och i bröst. Hostan sätter in efter några dagar och det här kan i början verka som helt vanlig hosta men rätt så snart så upptäcker man att den har en karaktär som är riktigt otäck. Det är nämligen så att man med kikhosta drabbas av hostattacker som får en att kikna, det vill säga som gör det svårt att få luft. Om detta inträffar så kan man vara ganska säker på att det rör sig om den här luftvägsinfektionen.

Hosta som ger kräkningar

Det kan rentav vara så att man hostar så intensivt att man börjar kräkas. Det här är extra farligt för riktigt små barn som kanske inte ens sitter upp ännu själva. När det gäller spädbarn och mindre barn så krävs det observation då man har konstaterat att det rör sig om kikhosta. Annars kan barnet faktiskt befinna sig i en livsfarlig situation. Det är inte ovanligt att man hostar omkring 40 gånger per dag och då ofta i attacker med en massa hostningar i rad. Efter det att man hostar och lungan töms på luft så kan man höra ett kiknande ljud som uppstår då man andas in. Ett barn kan vid det här laget bli blåaktigt i ansiktet på grund av att det får syrebrist.

Sjukdomens förlopp

Det som är typiskt för kikhostan är att den pågår mycket länge. Efter två veckors feber och snuva så fortsätter hostan och det verkar inte som att det finns något hopp i sikte. 8 veckors hostande är inte ovanligt, men även om det här kan kännas som ett maraton så är det bra att veta att sjukdomen faktiskt går över av sig självt. Vanliga komplikationer som kan uppstå då man har fått kikhostan är öroninflammation, lunginflammation och bronkit.

Symptomen är obehagliga men de går att lindra genom att se till att man får gott om frisk luft och också att man vilar, vilket är behandling i sig. Barn som stannar hemma med kikhosta bör befinna sig i rum med god luftcirkulation och det är också klokt att se till att de kommer ut då och då i friska luften.